Pitjit Indonesische lichaamsmassage

 

Wat is eigenlijk Pitjit?

 
Pitjit is een traditionele Indonesische massage vorm. Deze massage  werd en wordt overgebracht van ouder op kind. Dit gebeurt  in bijna alle Indonesische gezinnen. Het gaat spelende wijs, met een muziekje en  zo word het er spreekwoordelijk, met de lepel ingegoten.  Een stevige massage die gegeven wordt met gevoel, en een snelle opeen volgende duim over duim techniek. Toch kan het ook heel ontspannend zijn, de druk kan verlaagd worden. Tijdens de Pitjit kan er gebruik worden gemaakt van warme kompressen in combinatie met balsem of Cajuputi olie, cupping of ( ceroh ) met een koperen munt of een guasha steen.  De verschillende technieken / onderdelen kunt u hieronder nog eens nalezen.

Gosok

Is het opwarmen van de  huid  d.m.v. stevig wrijven en een warmte kompressen  ( gasten doekje met warm water, evt met gember e/o kruidnagels ). Hierdoor word de doorbloeding gestimuleerd.  Op pijn plekken kan balsum of cajeputi olie gebruikt worden, dit is prettig voor de spieren.

Bindweefselmassage

We rollen als het ware de huid los, dit kan gevoelig zijn. ( alleen als de klant dit zelf wil )
Er word een prikkel  aan de huid toegediend, deze stimuleert de zenuw einde. Pijn klachten kunnen hierdoor verminderen.

Jambak

Het masseren van de hoofdhuid ter behoeve van de ontspanning of het verminderen van hoofdpijnklachten. Door de hoofdhuid te masseren, en op een zachte tot stevige manier haar plukjes te bewegen verminderd de spanning in uw hoofd en bevorderd het de doorbloeding van uw hoofdhuid. Het gezicht en de oren worden ook mee gemasseerd. Dit wordt door veel mensen als ontspannend ervaren.

Cupping

De cupping ( plastic kommetje) wordt op uw rug geplaatst en vacuüm getrokken op de huid. Door het kommetje  over uw rug te bewegen, krijgt u als het ware ruimte in uw jasje. Er ontstaat een bindweefsel massage. Mijn klanten ervaren dit als ontspannend. De cupping wordt in sommige bedrijven met een glazen kommetje gegeven waaronder een vlammetje geplaatst word. Ik geef de voorkeur aan de plastic variant..

Ceroh

Dit is een schraap techniek, in Indonesië gebruikt men een koper muntje, maar het kan ook met een Guasha uit China. Ceroh kan op de rug, op het long gebied ingezet worden. Door de sterke doorbloeding kunnen er tijdelijke rode strepen op de rug ontstaan.

Hoe ziet de Pitjit behandeling er nu uit.

Met de klant bespreek ik van te voren of het om een ontspannende of een klacht behandelende Pitjit gaat. Bij ontspannende Pitjit massage wordt u achterkant lichaam, hoofd, gezicht, voorkant  armen, borst en benen gedaan. Eventueel kan ook de buik gedaan worden.

Als u klachten heeft, kunnen we de Balsem, Cajuputi olie de warmte kompressen , de schraap- of  cupping techniek toepassen. Ook nu word uw hele lichaam gemasseerd, er zal alleen meer aandacht gegeven worden aan uw pijn klachten . Er worden nooit alle technieken toegepast, dit zou te belastend zijn voor uw lichaam. Voorafgaande de pitjit bespreken we wat we gaan inzetten, en waar u het meest aan heeft.

Wanneer Pitjit

Pitjit kan dus als ontspannend gegeven worden, maar ook ter vermindering pijnlijke klachten.

U kunt denken aan hoofdpijn, schouder nek en rug klachten, last van uw darmen obstipatie, vermoeidheid, stress, spanning, slapeloosheid  stijve spieren, pijnlijke benen, stijve vingers, vastzittend slijm, of een opkomende verkoudheid.

Als u nieuwsgierig bent geworden naar deze Pitjit behandeling, ontvang ik u graag, na het maken van een afspraak, in mijn salon.

*Bij alle massages word voor we beginnen een anamnese formulier ingevuld.
Als u lichamelijke klachten heeft, weet ik waar ik rekening mee moet houden.

 

Graag tot ziens in de salon.

U kunt een afspraak maken via het contactformulier
De massagetarieven bekijken.