Jamu’s (huisremedies )

Jamu’s gemaakt in de keuken van Wellness salon Sodaliet

Afgelopen weekend bracht ik de zondag door in Zoetermeer.

Imas organiseerde weer twee leuke workshop en omdat ik me daar door aangetrokken voelen, ging ik samen met een collega uit het oosten van het land ( Wilma Bakker ) met goede zin naar Zoetermeer.

Een hele mooi locatie, twee Indonesische dames gingen ons informatie geven over het maken van Jamu’s.
Zij hadden het meegekregen van hun ouders, en die weer van hun voorouders. Door het proeven aan planten, wortels, bomen en bloemen, kwam men erachter dat je heilzame mengsels kon maken. De jamu’s cultuur bloeide op in de paleizen van Yogyakarta en Solo, het breidde zich uit en verspreide zich over de eilanden. De sultan liet deze kennis door een natuurdokter onderwijzen om zo de gezondheid van het volk te waarborgen.

Zo bleven de recepten levend en ging de schat aan informatie niet verloren.  Jamu’s zijn dus kruidenmengsels (huisremedies ), die je met aandacht mengt, en op eigen gevoel maakt. Natuurlijk is  kennis van de kruiden wel belangrijk en daar gingen Lieke Tio en Jessica Matitaputtij ons vandaag bij helpen.

Jamu's
Jamu’s

Het ging over de manier van denken, denken over je geboorteplaats, de plek waar je  voor de aller eerste keer adem haalde. Het ging over bomen en planten en hoe staan die tot relatie met de mens, met jou. Gebeurtenissen die je had meegemaakt in je leven, dus ja,… een lach en een traan. De oude ‘’ wond’’ die soms geheeld moet worden voor je kunt werken aan de nieuwe. En zoals Lieke regelmatig zelf zei, ik heb geen aan en uit knop, ze bleef maar vertellen.

En toen,…. werden de kruiden even anders gebruikt, en stond er voor we dat in de gaten hadden, een geweldig lunch voor ons klaar, heerlijke bami, groentes, vlees, fruit, koffie, thee, en andere drankjes, spekkoek, zalm, en pot met slechte maar o zo lekkere snoepjes, te veel om op te noemen, we gingen eten, gezellig!

De één gebruikt wat meer kruiden als de ander, maar als ik naar mezelf kijk, ik had ze nooit verwerkt in een drankje, smeersel, kompres, scrub of kruidenstempel.

Jamu’s kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden tijdens een massage, je kunt de kruiden mengen door de massage olie. Wist u bijvoorbeeld dat verse gember de bloedcirculatie bevorderd en ontstekingsremmend is? Of je kunt een mooie kruidenstempel maken van de kruiden, er zijn veel mogelijkheden.

Je kunt er bijvoorbeeld ook prima mee detoxen, of gebruiken als je verkouden bent, de hoestprikkel dempen, of laxeren, je rustiger maken ( kalmerende werking ), ontgiften, of je liefdes leven een oppepper geven.

Nou, ik genoeg stof meegekregen om mee aan de slag te gaan.

Ik hoop dat u net zo enthousiast bent geworden als ik , vraag er gerust naar als u langs komt in de salon.

Sampai Jumpa (Tot ziens)
Brenda